Hur skapar vi hållbar tillväxt?

18 Mar

Enligt gängse ekonomisk teori är tillväxt nödvändigt för företags långsiktiga överlevnad. Samtidigt varnar experter för att fler och fler av naturens resurser börjar vara bristvaror. Hur sammanfogar vi dessa motstående krafter på ett hållbart sätt?

Fungerar det t ex om alla kör miljöbil?

6 svar to “Hur skapar vi hållbar tillväxt?”

  1. Sven-Erik Forslin april 16, 2011 den 03:53 #

    ”Ständig ekonomisk tillväxt är nödvändig för att bekosta skadorna av ständig ekonomisk tillväxt”, sa den finske världsberömde Filosofen Georg Henrik von Wright.

    Hans obestridliga, så elegant formulerade, ofrånkomliga SANNING måste tvingande få utgöra Fundamentet, den NYA UTGÅNGSPUNKTEN i allt tänkande – såvida vi vill överleva! Jo, så drastisk olycksbådande är vår verklighet. Faktiskt!!! En fysisk, exponentiellt accelererande storhet (den allt destruerande Världsekonomin) ryms omöjligt i en fysisk absolut begränsning (Jorden)!

    Mänsklighetens ENDA väg framåt
    går nu bak-
    åt
    med häst och vagn! (Vare sig vi vill eller inte!!!)

    • Sven-Erik Forslin april 16, 2011 den 04:01 #

      ps. glömde: Varje Problem är sin egen lösnings förvaringsbox – Vill, vågar eller kan man inte se Problemet så finner man ej heller dess lösning. Föregående inlägg innehåller Början på “Hur skapar vi hållbar tillväxt?” Med andra ord: Hållbar ekonomisk tillväxt a la I-värld är en total omöjlighet, Ett tankens luftslott, ett fantasiens Utopia!!! Dödsdomen över mänskligheten vore en outtömlig, absolut ren, oskadlig energikälla!

      • susbiz april 17, 2011 den 12:01 #

        Den tillväxt som innebär mer av allt är, som du skriver en utopisk fantasi speciellt med tanke på att vi redan nått peak-massor av saker. Snart nog blir det peak i väldigt mycket mer. En omdefinition krävs.
        Trots allt, en grundläggande drift är att efterlämna en bättre tillvaro till avkomman. Under lång tid har det inneburit mer pengar (i någon form) en ny definition av tillväxt måste innefatta driften till förbättring för att vara hållbar.

  2. Sven-Erik Forslin april 17, 2011 den 08:13 #

    ”(…) tillväxt måste innefatta driften till förbättring (för avkomman) för att vara hållbar”, säger du. Jaa, det verkar klokt, men frågan är vad vi menar med förbättring, om utgångspunkten tillåts emanera ur uttrycket ”Tillväxt.” Hoppas då att med tillväxt menas utveckling av människans inre värld, vars miljö är än mer förrödd än den yttre miljön. Eller, vad tänker du utifrån ordet ”tillväxt?”

    • susbiz april 17, 2011 den 09:23 #

      jag tror definitivt att en inre utveckling är en del i det hela. Så att vi kan lära oss att värdesätta annat än materiella saker.

      Frågan är dock vad detta värde detta kan vara och hur det byggs upp. Jag tror att det måste knytas till pengar på något sätt. Åtminstone i det korta perspektivet. Det räcker att läsa exempelvis Affärsvärlden så inser man kvickt att det finns många som fortfarande bygger hela sin identitet kring lönebesked, bankkonton och aktieinnehav. De ändrar sig nog inte i brådrasket.

  3. Sven-Erik Forslin april 18, 2011 den 07:29 #

    ”det korta perspektivet” är en betongmur framför en bottenlös avgrund.

    Välkommen till:

    seforslin.se

Lämna en kommentar